Розлади адаптації — це психічний розлад, що виникає під впливом труднощів із пристосуванням до суттєво нових життєвих обставин Спричиняє стани стресу, напруги, неспокою, пригнічення та смутку, які зазвичай не притаманні людям відповідного віку в таких ситуаціях.

Причини виникнення:

Від початку повномасштабної війни, і протягом цього часу наші співвітчизники активно адаптуються до нових реалій (окрім всіх жахливих наслідків), які включають в себе зміни в країнах, регіонах, місцях проживання, а також стикаються з фінансовими труднощами та іншими викликами. 

Процес адаптації до нового не є легким завданням, і в тих випадках, коли у людини відсутні необхідні ресурси та навички для подолання нових умов, може розвинутися розлад адаптації.

При цьому важко розпізнавати його симптоми та відрізняти їх від інших психічних розладів. 

Симптоми розладів адаптації:

  • знижений настрій
  • апатія схожа на депресію, 
  • різні форми тривожних розладів, 
  • постійні думки про стресову подію та відчуття пригніченості. 

Також можуть виявлятися емоційна нестабільність, дратівливість, агресивність, плаксивість, а також соматичні прояви, такі як біль, нудота, втрата апетиту та безсоння.

Важливо враховувати індивідуальні особливості кожної людини, її біологічні та психологічні фактори, адже не кожен, хто зіштовхується із сильним стресом та змінами в житті, розвиває розлад адаптації.

Задля відновлення психічного здоровʼя, звертайтесь в клініку SATIMED для якісної, дбайливої та ефективної психіатричної допомоги.

Існує багато проявів розладу адаптації, серед яких найпоширеніші:

  • Пригнічений настрій
  • Тривожність
  • Погана поведінка

У більшості людей спостерігається поєднання цих симптомів, але в декого може бути лише один особливо виражений симптом (наприклад, нервозність і занепокоєння після фізичної агресії).

Також існує підвищений ризик суїцидальних спроб і скоєного самогубства.

Задля відновлення психічного здоровʼя, звертайтесь в клініку SATIMED для якісної, дбайливої та ефективної психіатричної допомоги.