Розлади сну полягають не тільки у відсутності сну або безсонні, надмірної сонливості. Вони можуть полягати в розладі процесу засинання, перериванні сну, ранньому пробудженні.

Нормальна тривалість сну може варіюватися індивідуально і становити від 4-5 до 12 годин. Головним критерієм норми виступає відчуття повноцінного відпочинку після пробудження. Якщо його немає, ймовірно, йдеться про необхідність лікування порушень сну, а саме розладу циклу сну і неспання.

Види розладів сну:

  • інсомнія, або безсоння, – неможливість заснути протягом 30 хвилин, нічні пробудження. Умовно виділяють безсоння, яке характеризується складністю засинання; безсоння, пов’язане з частими пробудженнями; безсоння, за якого людина рано прокидається і не може більше заснути
  • гіперсомнія – патологічна сонливість, яка насамперед характеризується нарколепсією та апное під час нічного сну
  • розлади ритму сну та неспання – виникають, наприклад, як наслідок тривалих авіаперельотів, зміни режими роботи
  • парасомнія – стани, що виникають під час сну, наприклад, енурез, нічні жахіття, сомнамбулізм

Причини розладу сну:

Виділяють такі причини порушень сну: стрес, психоемоційне перенапруження, емоційні розлади, соматичні хронічні захворювання, сексуальні проблеми, біль, підвищений АТ, зміна клімату, обстановки, режиму змінної роботи, зловживання психоактивними речовинами, лікарськими препаратами, розлади дихання під час сну, переїдання тощо.

Розрізняють первинні та вторинні порушення сну:

  •  первинні порушення не пов’язані з будь-якою патологією;
  •  вторинні виникають як наслідок різних захворювань.

Найчастіше трапляються такі симптоми, як відчуття недостатності сну; поверхневий сон, за якого людина часто прокидається; втома після пробудження; сонливість удень; тривожність; підвищена стомлюваність, зниження працездатності; дратівливість тощо.

Лікування розладів сну за допомогою гіпнозу:

Лікування розладів сну гіпнозом в обов’язковому порядку призведе до одужання, і, як і в будь-якому іншому виді психічних розладів, раннє звернення до гіпнотерапії дасть швидші результати, а пізнє лікування може зажадати більше часу для нормалізації психічних процесів і вищої нервової діяльності людини.

Задля відновлення свого здоровʼя, звертайтесь в клініку SATIMED для якісної, дбайливої та ефективної гіпнотерапевтичної допомоги.